Erwtensoep naar oma's recept
De kou komt eraan, en wat past er beter bij het koude weer dan een stevige kom erwtensoep? Ook wel bekend als "snert", is deze traditionele soep al generaties lang een favoriet in Nederland. Wij delen vandaag het recept voor een klassieke Oud-Hollandse erwtensoep, precies zoals oma hem maakte!
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 1,5 liter water
- 1 rookworst
- 250 gram schouderkarbonade
- 2 aardappelen, in blokjes gesneden
- 2 wortels, in plakjes gesneden
- 1 prei, in ringen gesneden
- 1 knolselderij, in blokjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
-
Voorbereiding: Spoel de spliterwten af onder koud water. Zet ze vervolgens op in een grote pan met 1,5 liter water en breng dit aan de kook. Voeg de schouderkarbonade toe en laat het geheel zachtjes pruttelen.
-
Groenten toevoegen: Na ongeveer 30 minuten voeg je de aardappelen, wortels, prei en knolselderij toe aan de pan. Laat dit nog 30-45 minuten sudderen totdat de erwten en groenten zacht zijn.
-
Rookworst toevoegen: Voeg de rookworst toe in de laatste 10 minuten van het koken. Haal daarna het vlees uit de soep, snijd het in stukjes en doe het terug in de pan.
-
Afmaken: Verwijder de laurierblaadjes en breng de soep op smaak met zout en peper. Laat de soep afkoelen en zet hem minstens een paar uur in de koelkast voor de beste smaak.
Serveertip
Serveer de erwtensoep met een lekker stuk roggebrood en spek voor een echte Hollandse ervaring. Eet smakelijk!
Maak je erwtensoep-ervaring compleet door het te serveren in een van onze prachtige vintage soepkommen (klik hier)