Appeltaart zoals vroeger

Appeltaart zoals vroeger

1 opmerking

Regenachtige zaterdagmiddag, de kinderen zijn thuis. Wat kun je dan doen ?

Ga samen de keuken in, net als vroeger met (o)ma samen appeltaart bakken. (Jongere) kinderen kunnen ook prima helpen met het deeg te rollen voor de bodem, de randen en het vlechtwerk bovenop.

Zo'n taart kun je natuurlijk het mooiste serveren op je vintage gebaksbordjes of vintage ontbijtbordjes.

Recept voor een overheerlijke appeltaart zoals vroeger van oma.

Ingrediënten

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels  (bijvoorbeeld Goudreinet)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 3 theelepels kaneel
  • 15 gram paneermeel

Werkinstructies

  • Maak het deeg van de basterdsuiker, roomboter en zelfrijzend bakmeel, helft van het ei, vanillesuiker en snufje zout.
  • Verdeel dit in 3 gelijke stukken (1 deel voor de bodem, rand en vlechtwerk bovenop).
  • Snij de appels in kleine stukjes, meng hier de kaneel en fijne kristalsuiker door.
  • Meng eventueel nog rozijnen hierdoor
  • Rol het deeg uit voor de bodem, rand en repen voor het vlechtwerk bovenop.
  • Strooi de paneermeel op de beklede bodem, dit neemt het vocht van de appels op en zorgt voor een goede stevige bodem.
  • Maak de randen 
  • Vul de taart met de appels 
  • Vlecht bovenop stroken deeg, bestrijk deze met het losgeklopte ei wat nog over is.
  • Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in circa 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

Slagroom erbij ! Kijk eens bij de vintage borden om je taart op te serveren.

Heb jij nog een leuke variant op deze appeltaart ? 

Stuur mij een berichtje via de contactpagina! Dan kan ik jouw tips delen (met je naam) op mijn Instagram en Facebook pagina.

1 opmerking

Liesbeth Oosterling
Liesbeth Oosterling

Heerlijk appeltaart! Ivm coeliakie van mijn zoon maak ik deze appeltaart in een glutenvrije versie door het (paneer)meel te vervangen door de glutenvrije versie van de Albert Heijn.

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.