Ik geef de pen door aan.... "kerst herinneringen"

1 opmerking

Beste lezers,

Esther vroeg mij als eerste om een soort blog te schrijven voor “Ik geef de pen door aan…..” nu ben ik nog al een kletsgraag dus die uitdaging neem ik wel aan. Mijn warmste herinnering van kerst komt uit mijn vroegste herinneringen begin 80-er jaren (ik ben van 1977). Kerst bij opa en oma waar dan alle kinderen en kleinkinderen bij elkaar kwamen. We waren met 16 totaal. Opa en oma, 3 kinderen met aanhang en ze hadden 8 kleinkinderen. Ze hadden zo’n heerlijk hoogpolig tapijt waardoor je zo lekker op de grond kon spelen, ik speelde met mijn My Little ponies en Dinky Toy autootjes en we kregen kleine cadeautjes zoals een blauw met goudkleurig rekenmachientje met bijpassende pen, wat vond ik dat mooi! Ouders kregen een flesje drank, niet te gek het moest leuk blijven. Het grappige is dat ik eigenlijk niet meer weet wat we aten, ik gok soep met broodjes. Ik kan me niet herinneren dat we met 16 man bij hun aan tafel zaten dat paste ook niet. Mijn grootouders hadden zo’n keiharde geveerde bank met knopen en kwastjes, als je tegen de haren instreek was de bank ruw. En superdonkere bruin fluwelen gordijnen en niet te vergeten notenhouten meubelen met gehaakte tafelkleden. Veranderen van interieur deden ze niet, uiteindelijk zijn alle spullen ruim 40 jaar meegegaan.

Nu ik dit schrijf schaam ik me bijna voor mijn veranderdrang, dan weer nieuwe gordijnen dan weer een ander behangetje op de muur.

Mijn opa was vooral grappig, hij beefde altijd en stond altijd op om mij uit te zwaaien. Ik zei dan lieflijk: “Opa blijf maar zitten hoor!” Maar hij stond op en met een knipoog zei hij dan: “Nee, ik moet zeker weten dat je weg bent”. Het waren mooie tijden, konden we ze maar over doen he?

Wat zijn jouw mooiste herinneringen van het oud en nieuw? Ik geef de pen door aan……..

Groeten,

Liesbeth Oosterling

1 opmerking

Carla Engler
Carla Engler

Kerstherinneringen

Het was in de jaren ’50 dat mijn zusje en ik opgroeiden. De kerstdagen waren warm en gezellig. Mijn moeder zette een kerstboom met echte kaarsjes, een emmer water met spons ernaast, voor als er een tak in de brand zou vliegen. Bij ons bordje kregen we altijd een leuke kaars, sneeuwpop, kerstman of iets dergelijks. Mijn oom en tante woonden boven, want we woonden in een huis uit ongeveer 1750.

Wij gingen altijd wel even naar boven, vooral met de kerst was dit leuk, want mijn oom had een pick-up en draaide dan plaatjes. Vonden wij helemaal geweldig. Ook het kerstfeest in de kerk was altijd heel leuk. Alleen al het ’s avonds door het donker lopen, soms door heel veel sneeuw.

In de kerk stond een hele hoge kerstboom, en daaronder pakjes en sinaasappels.

Blij gingen we naar huis met ons kerstkadadotje

Later hebben wij met ons gezin, 2 jongens en 1 meisje, ook altijd gezellig kerstfeest gevierd en nu ze volwassen en de deur uit zijn, doen we dat nog.

Fijne feestdagen iedereen.

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.